Digi- ja Kiinteistöpalvelu

Kassakaapin alusta

Yrityksemme toteutti erikoistilauksena paloturvakaapin alusta rakenteen, joka tuli vaatekaapin sisälle. Lisäksi toteutuksen vaativuutta lisäsi se että se piti sijoittaa sokkelin sisään. Ilman betonista valettua jalustaa vaatekaapin pohja voisi pettää paloturvakaapin painon alla. Lisäksi turvakaappi joka on pultattu betoniin on paljon vaikeampi varastaa.

Ensimmäinen vaihe oli poistaa sokkelin edestä peitelevy ja tarkistaa miten kalusteen jalat olivat sijoitetut. Tässä kyseisessä tapauksessa vasemmanpuoleiset kalustetuet olivat pohjalevyn alla. Piti varmistaa ettei kaapin paino ole pohjalevyn päällä, jolloinka rakenteen sahaaminen voisi riskeerata rakenteen vakauden. Onneksi kaappi oli kiinnitetty seinään piilokiinnikkeillä tai sitten oikeanpuoleinen kalustejalka riitti kannattelemaan koko vaatekaapin.

Vasemman puoleisen kaapin seinän tuin sopivan mittaisella puukapulalla jonka kiilasin lattian ja kalusteen väliin. Halusin varmistaa kaapin vakauden kun irrotin kalustejalat. Irrotin muoviset kalustejalat varovasti.

Pohjalevyn poiston pyrin tekemään siististi, mahdollisimman vähin vahingoin kaapin pinnoille. Porasin muutaman reiän oikeaan takareunaan. Reiän kautta pääsin sahaamaan puukkosahalla oikeanpuoleisen sivun auki. Samalla sain selvyyden missä kohtaa ruuvit olivat. Tämä sama työ on mahdollista tehdä myös monitoimikoneella eli niin sanotulla ”Feinillä”, mutta usein työ sillä on hidasta ja aiheuttaa kovaa meteliä. Puukkosahaan kannattaa varata pitkä ja joustava purkuterä tai terä joka on tarkoitettu metallin sahaamiseen. Kun sain oikeansivun pohjalevystä sahattua oli vasenpuoli helpompi.

Kun sain vaatekaapin alapuolisen parketin näkyviin, niin merkitsin siihen alueen mikä pitää poistaa parketista, jotta betonivalun voi tehdä suoraan lattialaatan päälle. Tämä sen takia että betoni tarttuu paremmin aiemmin valettuun betoniin kuin parkettilattiaan. Lisäksi parkettilattia on helpompi myöhemmin vaihtaa kun sen päälle ei ole valettu betonia.

Parkettilattian leikkaus sujui näppärästi upotussahalla. Sahaan pystyi säätämään leikkaus syvyyden – mikä oli parketin paksuus eli 16mm. Sahaus ei onnistunut kovin läheltä kalustejalkoja, mutta sain parkettia poistettua riittävästi jotta betonijalusta on tarpeeksi iso paloturvakaapin asennukselle. Muotti tulisi olla 570 x 445 mm ja korkeus 164 mm.

Tein muotin filmivanerista ja kulmat puulistasta. Ruuveja varten tein esiporauksen jottei puu halkeaisi ruuvien kiinnityksen yhteydessä. Muotin asetin lattialaatalle ja teippasin saumat jottei valun aikana betonia mene muotin alle. Lisäksi käsittelin koko muotin sisäosan primerilla, jottei lattiaelementti turhaan ime kosteutta märästä betonista. Kyseisessä kohteessa oli vesikiertoinen lattialämmitys minkä takia lattiaan ei voinut porata kiinnikkeitä ja minkä takia myös ulkopuolinen kosteus saattaa aiheuttaa korroosiota lämmitysputkiin. korroosia taas voi aiheuttaa vuotoja.

Hankin valua varten Weber 6000 pikamassaa. Se kovettuu kolmessa tunnissa. Sekoitukseen käytin laastivispilää joka oli kiinnitetty porakoneeseen.

Lopulta muotti veti kaksi ja puoli säkkiä betonia eli sen paino on noin 50 kg. Asetin muotin ympärille kuormaliinan muotin pullistumisen varalta.

Kun betoni oli kuiva asensin pohjalevyn takaisin. Tiivistin reunat liimamassalla ja merkitsin levyn päälle teippiin alueen mille paloturvakaappi on hyvä asentaa.

Onnistunut projekti! Jälleen kerran!